NOVA VEB STRANICA KANCELARIJE SAVETA EVROPE U BEOGRADU

01-Jun-2016

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu ima novu veb stranicu:

http://www.coe.int/en/web/belgrade/home

Pozivamo vas da posetite našu novu veb stranicu i da nas “lajkujete” na fejsbuk stranici:

Council of Europe Facebook Page

Ova veb stranica će uskoro biti ugašena.

...
read more»

Svetski dan slobode medija, 3. maj

03-May-2016

Generalni sekretar Saveta Evrope poziva evropske države da obezbede da zakoni koji se odnose na zaštitu od klevete ne ućutkaju medije ...
read more»

Započet projekat "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi"

14-Apr-2016

Inicijalni sastanak projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ održan je 14. aprila u Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu. Sastanak je otvorio šef misije Saveta Evrope Tim Kartrajt i poželeo dobrodošlicu partnerima na projektu - predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Stalne konferencije gradova i opština i Delegacije Evropske unije u Srbiji.
...
read more»

Unapređenje saradnje sa Pravnim fakultetom u Beogradu

14-Apr-2016

Pedeset studenata prava sa Pravnog fakulteta u Beogradu prisustvovalo je predavanju „Zajednička odgovornost Saveta Evrope i njegovih zemalja članica u implementaciji ljudskih prava“, koje je održala Tatiana Termacic, šefica Odseka za primenu ljudskih prava na nacionalnom nivou, u okviru projekta „Pravosuđe na temeljima ljudskih prava“.

...
read more»

Međunarodni dan Roma

08-Apr-2016

© Claude Cahn/UNCT Serbia


Na Međunarodni dan Roma, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misija OEBS-a u Srbiji i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i ponovo ističu čvrstu posvećenost jednakosti i nediskriminaciji.

...
read more»

IZJAVA PREDIZBORNE MISIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVETA EVROPE NAKON POSETE SRBIJI

06-Apr-2016

Višečlana delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je bila u predizbornoj poseti Srbiji od 3. do 6. aprila 2016. kako bi procenila pripreme i političku klimu u predizbornoj trci za prevremene izbore raspisane za 24. april 2016.

...
read more»

Početak projekta Saveta Evrope „Pravosuđe na temeljima ljudskih prava“

26-Jan-2016

26. januara, Savet Evrope svečano obeležava početak novog projekta u Srbiji, pod nazivom „Pravosuđe na temeljima ljudskih prava“, koji finansira Fond za finansiranje projekata iz oblasti ljudskih prava

Projekat ima za cilj da podrži pravosuđe u Srbiji u ostvarenju ambicioznih ciljeva postavljenih u Akcionom planu za reformu pravosuđa 2013 – 2018, kao i da pospeši sudijski dijalog između samih nacionalnih sudova i sa Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, po pitanju zaštite ljudskih prava na nacionalnom nivou. Istovremeno, projekat ima za cilj da ojača značaj obrazovanja pravnih stručnjaka u oblasti ljudskih prava, kroz integraciju Evropske konvencije o ljudskim pravima u sve relevantne predmete, kako bi budući diplomirani pravnici stekli znanje da se za svako pravno pitanje može naći rešenje u sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava i kako bi savladali metodologiju primene u praksi. Konačno, ali ne i manje važno, projekat će doprineti daljem jačanju znanja i veština sudija i sudijskih pomoćnika u sudovima-partnerima projekta, po pitanju primene Evropske konvencije o ljudskim pravima i sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u svakodnevnom radu.
...
read more»

Završna konferencija PACS projekta

16-Dec-2015

Zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope „Jačanje kapaciteta policije i pravosuđa u borbi protiv korupcije u Srbiji” (PACS) organizuje završnu konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.

Konferencija će se održati u hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu, u četvrtak, 17. decembra 2015. godine sa početkom u 10:30 časova.

Cilj konferencije je da se korisnici projekta, kao i stručna javnost, upoznaju sa rezultatima postignutim kroz brojne aktivnosti u protekle tri godine. Uvodne govore održaće Nj.E. Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i g. Tim Kartrajt, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

...
read more»

POZIV ZA DAVANJE PREDLOGA PROJEKTA

26-Nov-2015

U okviru programa Saveta Evrope „Dan sećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovečnosti“, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu oglašava poziv za predaju predloga za organizaciju događaja, manifestacije ili drugih oblika javnog podizanja svesti radi obeležavanja Dana sećanja na holokaust u Srbiji 27. januara 2016. godine. Međunarodni dan sećanja na holokaust se zvanično obeležava u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama. Predloge primamo isključivo od iskusnih institucija, udruženja i nevladinih organizacija.
...
read more»

Zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju” održava finalnu konferenciju u Sarajevu

04-Nov-2015

Finalna konferencija z ajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju” održava se u Sarajevu 5. i 6. novembra. Konferencija se održava u okviru predsedavanja Bosne i Hercegovine Komitetu ministara Saveta Evrope I zvanično će je otvoriti gospodin Đorđe Miličević, zamenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine (zgrada Parlamenta, Sarajevo, 5. novembra u 10.00).
...
read more»

Živa biblioteka po četvrti put na Sajmu knjiga u Beogradu

28-Oct-2015

Pozivamo vas da zvanično otvaranje Žive biblioteke* na Sajmu knjiga u Beogradu u četvrtak, 29. oktobra u 11:30 (hala 2B).    ...
read more»

"Inkluzivni dan" na Kalemegdanu

30-Sep-2015

Sa zadovoljstvom Va spozivamo da prisustvujete događaju "Inkluzivni dan" koji ima za cilj povećanje svesti javnosti o prednostima inkluzivnog obrazovanja. Ovaj događaj je organizovan u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom "Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" koji se sprovodi u jugoistočnoj Evropi.
...
read more»

PROSLAVITE SA NAMA EVROPSKI DAN JEZIKA

25-Sep-2015

Konferencija o multilingvalizmu

EUNIC (Nacionalni instituti kulture Evropske unije) u Srbiji, proslaviće u subotu 26. septembra Evropski dan jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu sa početkom u 11h00 i tim povodom organizovati konferenciju o multilingvalizmu. Svečanom skupu prisustvovaće ministar prosvete Srđan Verbić, Njegova ekselencija Majkl Devenport, Ambasador EU u Srbiji, Tim Kartrajt, šef misije Saveta Evrope u Srbiji, Aleksandra Vraneš, dekanica Filološkog fakulteta i direktori inostranih kulturnih centara u Srbiji: austrijskog, britanskog, francuskog, grčkog, italijanskog, nemačkog, španskog i portugalskog.

...
read more»

Završna konferencija projekta: "Podrška pravosuđu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima "

21-Sep-2015

Završna konferencija Saveta Evrope projekta "Podrška pravosuđu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima", održana je 17. jula 2015. godine. Ovaj sastanak je označio kraj dve i po godine (2013-2015) rada doprinevši smanjenju velikog broja predmeta iz Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, i doprineo usklađivanju sudske prakse i primene evropskih standarda od strane srpskog pravosuđa .

...
read more»

Pismo Generalnog sekretara Saveta Evrope, Torbjorna Jaglanda, organizatorima i učesnicima parade ponosa u Beogradu 2015.

16-Sep-2015

Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, izrazio je podršku organizatorima i učesnicima parade ponosa u Beogradu 2015. i poželeo im uspeh u svom pismu poslatom 9. septembra 2015.

...
read more»

Poruka komesara Saveta Evrope za ljudska prava organizatorima parade ponosa u Beogradu

14-Sep-2015

Danas su moje misli usmerene ka učesnicima nedelje beogradske parade ponosa i šetnje u Srbiji. Šetnja u znak podrške različitosti i jednakosti nije samo upražnjavanje prava na slobodu okupljanja, to je javno pokazivanje svačije posvećenosti zajedničkim vrednostima sadržanim u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Za svaku pohvalu je hrabrost organizatora i njihov rad koji se često obavlja u neprijatnim uslovima i bez adekvatne podrške i razumevanja.

...
read more»

Izbeglička kriza: Savet Evrope podseća države da poštuju ljudska prava

09-Sep-2015

Generalni sekretar Torbjorn Jagland je predstavio uputstvo za države članice Saveta Evrope o načinu tretiranja migranata i tražioca azila, uključujući i njihov prijem i privremeni smeštaj, kako bi se obezbedilo poštovanje njihovih ljudskih prava.
...
read more»

Branioci ljudskih prava iz Rusije, Avganistana i Balkana kandidati za nagradu Vaclav Havel 2015

26-Aug-2015

Ljudimila Alekseeva, veteran u odbrani ljudskih prava u Rusiji, ženska nevladina organizacija za prava žena u Avganistanu i balkanska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ušli su u uži izbor za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2015, objavljeno je u Pragu 25. avgusta.

...
read more»

Situacija na Kosovu*: izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na sastancima u Beogradu

24-Aug-2015

Agustin Konde (Španija, EPP/CD), izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) je u poseti Beogradu 24. i 25. avgusta, u kontekstu pripreme izveštaja o situaciji na Kosovu i ulozi Saveta Evrope.

...
read more»

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODRŠKE SAVETA EVROPE IMPLEMENTACIJI EVROPSKE KONVENCIJE O LJUDSKIM PRAVIMA U SRBIJI

17-Jul-2015

17. jula 2015. godine, Savet Evrope organizuje završnu konferenciju projekta „Podrška sudstvu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“.

Projekat, koji je započeo u septembru 2013. godine, doprineo je smanjenju broja predmeta iz Srbije podnetih Evropskom sudu za ljudska prava, kao i doslednoj i usaglašenoj primeni evropskih standarda u oblasti ljudskih prava od strane sudstva u Srbiji.

...
read more»

ODRŽAN REGIONALNI SASTANAK REGULATORNIH TELA O UNAPREĐENJU ZAŠTITE MALOLETNIKA U RIJALITI PROGRAMIMA

14-Jul-2015

Uz podršku projekta Saveta Evrope “Unapređenje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi“, predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Agencije za elektronske medije Crne Gore, Agencije za audio i audiovizuelne medijske usluge Makedonije i Regulatornog tela za elektronske medije Srbije, 6. i 7. jula su održali sastanak u Budvi posvećen unapređenju saradnje u oblasti zaštite maloletnika.

...
read more»

Zvanično osnovana Mreža medijskih samoregulatornih tela Jugoistočne Evrope

14-Jul-2015

Na inicijativu Saveta Evrope i u okviru Projekta “Unapređenje slobode izra žavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi“ na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji posvećenoj samoregulaciji zvanično je osnovana Mreža medijskih samoregulatornih tela Jugoistočne Evrope. Osnivanje mre že je rezultat niza aktivnosti organizovanih u periodu od 2012. do 2015. godine. Cilj svih tih aktivnosti kao i samog osnivanja mreže je da se stvori platforma za regionalnu saradnju i razmenu iskustava u cilju unapređenja kvaliteta i profesionalnosti medija i etičkog novinarstva u regionu. Skraćeni naziv Mreže je Media NEThics.
...
read more»

Prvi nacionalni seminar u Srbiji o inkluziji Roma doprineo razmeni iskustava i dobre prakse

16-Jun-2015

U petak, 12. juna 2015. održan je prvi nacionalni seminar u Srbiji na poziv Evropske alijanse gradova i regiona za inkluziju Roma. Članovi Kongresa Saveta Evrope za regionalne i lokalne vlasti Dušica Davidović (Srbija, SOC), Stojanka Lekić (Srbija, EPP/CCE) i Fevzija Murić u ime Meha Mahmutovića (Srbija, SOC), predstavnici opština u Srbiji i predstavnici Vlade su sprisustvovali seminaru. U skladu sa ciljevima Alijanse za inkluziju Roma, seminar je pružio mogućnost svim učesnicima da razmene iskustva i znanja iz ove oblasti, kako bi se poboljšale lokalne i regionalne strategije i uslovi življenja za Rome, koji predstavljaju jednu od 20 priznatih nacionalnih manjina u Srbiji.

...
read more»

Seminar o zajedničkoj istoriji i Evropi bez podela u Beogradu

28-May-2015

Seminar „Nastava i učenje istorije sa ciljem prevencije konflikata i nasilja u savremenim evropskim društvima“ će se održati u Beogradu, u hotelu Park, 3. i 4. juna 2015.

Seminar se organizuje u saradnji Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Odeljenja za nastavu istorije, Sektora za obrazovanje Saveta Evrope 3. i 4. Juna u hotelu Park u Beogradu. Seminar je četvrti u nizu pratećih seminara međunarodnog projekta Saveta Evrope, Zajednička istorija – za Evropu bez podela, koji je okončan konferencijom održanom u proleće 2014. godine u Beču. Glavni rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu je interaktivna elektronska knjiga Zajednička istorija. Elektronska knjiga je osmišljena kao pomoćni nastavni materijal-priručnik za učenike, nastavnike istorije i stručnjake koji se bave obrazovanjem nastavnika.

...
read more»

Predstavljanje nove strategije finansijske istrage u Srbiji održano u Beogradu 22. aprila 2015.

23-Apr-2015

Nova strategija finansijske istrage koju je pripremila radna grupa Ministarstva pravde, predstavljena je i diskutovana u Beogradu 22. aprila 2015. Očekuje se da ce ovaj strateški dokument postati ključni instrument za uvođenje finansijske istrage kao komponente krivičnog postupka.

...
read more»

Regionalna konferencija o samoregulaciji medija, 26-27. mart 2015. godine, Beograd

23-Mar-2015

U okviru Projekta “Unapređenje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi”, Savet Evrope organizuje dvodnevnu Regionalnu konferenciju o samoregulaciji medija, koja će se održati 26. i 27. marta 2015. godine u hotelu “Metropol Palace” u Beogradu.

...
read more»

Srbija pozvana da zaštiti ljudska prava osoba sa invaliditetom i raseljenih Roma

20-Mar-2015

Beograd, 20/03/2015 – “Srbija mora da preduzme hitne korake ka rešavanju ozbiljnog pitanja prava poslovne sposobnosti osoba sa intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom i njihove deinstitucionalizacije u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom koja je obavezujuća za Srbiju“, rekao je Nils Muižnieks, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, na kraju svoje posete Srbiji od 16. do 20. marta.

...
read more»

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava u poseti Srbiji

16-Mar-2015

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks će biti u poseti Srbiji od 16. do 20. marta 2015. kako bi procenio situaciju u oblasti ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na tranzicionu pravdu, borbu protiv diskriminacije i slobodu medija.

...
read more»

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u zvaničnoj poseti Srbiji

06-Mar-2015

Strazbur, 06.03.2015 – Gospođa An Braser, predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) će biti u zvaničnoj poseti Srbiji od 9. do 11. marta 2015.

...
read more»

Vaše mišljenje je bitno!

26-Feb-2015

Anketa o omladini i govoru mržnje

Koje je vaše iskustvo i šta mislite o govoru mržnje na internetu?

Recite nam vaše mišljenje i pomozite nam da zajedno promovišemo ljudska prava na internetu.

...
read more»

Slučaj nestalih beba – predstavljanje modela zakona

04-Feb-2015

Evropski sud za ljudska prava je doneo presudu o kršenju člana 8 (pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života) Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, 26. marta 2013. (slučaj nestalih beba iz bolnica).

...
read more»

Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu uručena zahvalnica Asocijacije Duga

26-Jan-2015

Asocijacija Duga iz Šapca ove godine obeležava desetu godišnjicu rada i aktivizma. U proteklih 10 godina Asocijacija se bavila pravima LGBT osoba, anti-diskriminacijom, socijalnom i zdravstvenom zaštitom LGBT osoba. Tim povodom je Aleksandar Prica, predsednik upravnog odbora Asocijacije Duga, uručio zahvalnicu Timu Kartrajtu, šefu Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, u znak zahvalnosti za podršku koju Kancelarija pruža ovoj organizaciji.

...
read more»

Masakr u „Šarli Ebdo“ je napad na demokratsko društvo

08-Jan-2015

Izjava Generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda:

„Šokiran sam i duboko ožalošćen zbog užasnog napada na nevine ljude u listu „Šarli Ebdo“ u Parizu.

...
read more»

Zaposleni u Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu i Misiji OEBS-a u Srbiji odali poštu žrtvama terorističkog napada u Parizu

09-Jan-2015

Zaposleni iz ove dve organizacije su se danas okupili u predvorju svojih prostorija u 10.30 uz minut ćutanja kako bi izrazili šok i tugu zbog zastrašujućeg napada na nevine ljude u listu “Šarli Ebdo”.

...
read more»

Održana regionalna konferencija u Skoplju o članu 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava

12-Dec-2014

U okviru Projekta „Unapređenje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi“, Savet Evrope je u saradnji sa Akademijom za sudije i javne tužioce „Pavel Šatev“ organizovao dvodnevnu regionalnu konferenciju o iskustvima u regionu u pogledu primene člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

...
read more»

Radio stanica na manjinskim jezicima i "on-line" podučavanje u paketu novih projekata za manjine

25-Nov-2014

Nova radio stanica na rusinskom i ukrajinskom jeziku, televizijske emisije na albanskom jeziku, “škola na točkovima” za romsku decu, on-line podučavanje na jezicima manjina, dvojezični ulični natpisi i dan nacionalnih manjina u Sarajevu, su neki od mnogih novih projekata koji će biti započeti ovog meseca a koji su sačinjeni kako bi se pomoglo manjinama u jugoistočnoj Evropi.

...
read more»

Živa biblioteka na Sajmu obrazovanja „Zvonce“

04-Nov-2014

Živa biblioteka  je po treći put gostovala na Sajmu obrazovanja „Zvonce“ 1. i 2. novembra.

Živu biblioteku su otvorili Tim Kartrajt, šef misije Saveta Evrope u Beogradu; Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti; Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta i Bojana Dašić, menadžerka Sajma obrazovanja “Zvonce”.

...
read more»

Evropski dan jezika 2014: preispitivanje načina razmišljanja i prihvatanje različitosti

26-Sep-2014

Povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, Generalni sekretar Saveta Evrope Jagland dao je sledeću izjavu:

“26. septembra slavimo bogatu evropsku jezičku raznolikost. Setimo se na trenutak reči Antoan de Sent-Egziperija - da je jezik često izvor nesporazuma. Jezik se može koristiti kao oružje, kao izgovor za diskriminaciju i ponižavanje.
...
read more»

Nameštanje mečeva: petnaest zemalja utabalo put za novu konvenciju Saveta Evrope

24-Sep-2014

Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv manipulacije na sportskim takmičenjima ( CETS no. 215) je otvorena za potpisivanje 18. septembra na ceremoniji tokom konferencije evropskih ministara sporta koji su se susreli u gradu Makolin/Maglingen u Švajcarskoj kako bi doneli odluku o merama u cilju promovisanja integriteta u sportu i borbe protiv korupcije u sportskom menadžmentu.

...
read more»

Prvi sastanak Upravnog odbora u okviru zajedničkog projekta Evropske unije/Saveta Evrope “Promocija ljudskih prava i zaštita prava manjina u jugoistočnoj Evropi”

03-Sep-2014

Prvi sastanak Upravnog odbora, u okviru regionalnog projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita prava manjina u jugoistočnoj Evropi”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Savet Evrope, održan je 26. avgusta 2014. godine u Beogradu. Članovi Upravnog odbora su pohvalili projekat zauzevši stav da se projektom može „direktno uticati na život građana u regionu“.

...
read more»

Torbjorn Jagland ponovo izabran za generalnog sekretara Saveta Evrope

25-Jun-2014

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) je juče ponovo izabrala Torbjorna Jaglanda (Norveška) za generalnog sekretara Saveta Evrope, na mandat od pet godina.
...
read more»

Prava mladih ugrožena tokom krize

04-Jun-2014

http://bit.ly/1tDIGgf

Strazbur, 03/06/2014 – “Mladi su grupa na koju je ekonomska kriza u Evropi najviše uticala, jer je najčešći problem država koje su uvele mere štednje nezaposlenost mladih ljudi. Međutim, nisu ugrožena samo socijalna i ekonomska prava mladih, već i njihovo pravo na jednak tretman, pravo na učešće u procesima i njihovo mesto u društvu, i šire gledano, njihovo mesto u Evropi. Zbog hronične nezaposlenosti mnogi mladi ljudi gube nadu u budućnost svojih zemalja, gube veru u političku elitu i veru u Evropu. Ovakav pristup zapostavljanja mladih u diskusiji o krizi se mora zameniti pristupom uvažavanja njihovih prava”, kaže Nils Muižnieks, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, u danjašnjem Komentaru o ljudskim pravima.

...
read more»

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazio saučešće predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

21-May-2014

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazio je saučešće predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću povodom tragičnih žrtava i zastrašujućih poplava.

U poruci upućenoj predsedniku Srbije, generalni sekretar Saveta Evrope pohvalio je interventne službe koje ulažu nemerljive napore da se izbore sa posledicama prirodne katastrofe.

...
read more»

Poruka povodom razarajućih poplava na Balkanu

20-May-2014

Izražavamo iskreno saučešće svima koji su izgubili svoje voljene, svoje domove i svoju imovinu u razarajućim poplavama koje su zadesile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

...
read more»

Postignut novi sporazum o saradnji između Evropske komisije i Saveta Evrope o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava

03-Apr-2014

Evropska unija i Savet Evrope su danas potpisali “Izjavu o namerama” postavljajući novi okvir za saradnju u oblasti proširenja EU i susednih regiona u periodu od 2014. do 2020. godine.

Sporazum će omogućiti obema organizacijama da zajednički rade na promociji ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, strateški i orijentisano na rezultate, u oblasti proširenja EU i susednih regiona, a na osnovu obavezujućih međunarodnih konvencija Saveta Evrope, nadzornih tela i programa pomoći.
...
read more»

Prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, ponudili su biračima mogućnost pravog izbora i poštovanje osnovnih sloboda, ističu međunarodni posmatrači

17-Mar-2014

BEOGRAD, 17. mart 2014. – Prevremeni parlamentarni izbori u Republici Srbiji, održani 16. Marta 2014. ponudili su biračima mogućnost pravog izbora a tokom celokupne kampanje su se poštovale osnovne slobode, navodi se u današnjem saopštenju međunarodnih posmatrača. Posmatrači su istakli potrebu za daljom pravnom reformom i uvećanjem medijskog pluralizma.

“Srbija je sprovela istinski demokratske izbore, sa mnogo ponuđenih opcija za glasače i delotvornim procedurama. Inkluzivan i transparentan način na koji je ovo glasanje sprovedeno zaslužuje pohvalu“, rekao je Roberto Bateli, specijalni koordinator koji je predvodio OEBS-ovu misiju kratkoročnih posmatrača. „Glasači i predstavnici političkih partija, podjednako, iskazali su visoki stepen poverenja u izborni proces – zbog čega građani treba da budu ponosni“.
...
read more»

Parlamentarna skupština Saveta Evrope posmatra prevremene parlamentarne izbore u Srbiji

12-Mar-2014

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), u sastavu od 18 članova a koju predvodi je Pedro Agramunt (Španija, EPP/CD), će boraviti u Srbiji od 14. do 17. marta kako bi posmatrala prevremene parlamentarne izbore zajedno sa Parlamentarnom skupštinom OEBS-a i Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).
...
read more»

Međunarodni dan žena

07-Mar-2014

“Žene su više pogođene merama štednje od muškaraca: ravnopravnost rodova je ugrožena i mora se ojačati u ovim turbulentnim vremenima. Pravo na poštenu naknadu, gde se poštuje koncept jednake plate za isti rad, sadržan u članu 4 Evropske socijalne povelje (revidirane), bi morao da se primeni u praksi, a ne da se na to gleda samo kao na princip. Rodna dimenzija je ključ za negovanje jednakih mogućnosti, borbu protiv stereotipa i izbegavanju diskriminacije koja može voditi ka nasilju nad ženama”, rekla je Gabrijela Bataini Dragoni, zamenik Generalnog sekretara Saveta Evrope povodom obeležavanja međunarodnog dana žena.

...
read more»

Program « Kulturne rute » organizuje konferenciju na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

25-Feb-2014

Program “Kulturne rute” je Savet Evrope započeo 1987. godine. Cilj programa je da pokaže da nasleđe različitih zemalja i kultura u Evropi doprinosi zajedničkom kulturnom nasleđu, i to putujući kroz mesto i vreme. Kulturne rute u praksi primenjuju osnovne principe Saveta Evrope: ljudska prava, kulturnu demokratiju, kulturnu raznolkost i identitet, dijalog, međusobnu razmena i obogaćenje širom granica i zemalja.

...
read more»

Izjava delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je bila u predizbornoj misiji u Srbiji

20-Feb-2014

Beograd, 20.02.2014 – Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) je u okviru predizborne misije posetila Beograd kako bi analizirala tok predizborne kampanje i pripreme za prevremene izbore u Srbiji 16. marta 2014.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je konstatovala da pripreme za izbore teku normalno, uz napomenu da ovi prevremeni izbori koji se sprovode manje od dve godine nakon prethodnih mogu uticati na važne demokratske reforme koje su vlasti započele. Kako su pojedini sagovornici istakli, mnoge političke partije i subjekti sprovode pasivnu kampanju zbog finansijskih probema. Delegacija je zapazila da većina političkih partija svoju predizbornu kampaju uglavnom fokusira na ekonomska i socijalna pitanja, borbu protiv korupcije i evropske integracije.
...
read more»

GRETA objavila prvi izveštaj o Srbiji

17-Jan-2014

Grupa eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) je danas objavila prvi evaluacioni izveštaj o Srbiji.

U svom izveštaju GRETA je pozdravila važne korake koje je Srbija preduzela u sprečavanju i borbi protiv trgovine ljudima. Ove mere su obuhvatile usvajanje zakona koji omogućavaju krivično gonjenje za delo trgovine ljudima i obezbeđuju prava žrtava trgovine, kao i uspostavljanje Centara za zaštitu žrtava trgovine ljudima i struktura za koordinaciju napora svih bitnih aktera u procesu.

...
read more»

LGBT projekat Saveta Evrope predstavio kratak film sa rezultatima projekta

09-Jan-2014

Projekat borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, poznatiji kao LGBT projekat Saveta Evrope [1] , je objavio film i time predstavio najnovija dostignuća i rezultate projekta.

[1] Savet Evrope - kroz svoje standarde i mehanizme – ima za cilj promovisanje i poštovanje ljudskih prava i dostojanstva svake osobe, uključujući lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe (LGBT osobe) kao i borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ovim osobama u 47 država članica. S tim ciljem je Komitet ministara Saveta Evrope usvojio Preporuku CM/Rec(2010)5 o merama za borbu protiv diskriminacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. LGBT projekat Saveta Evrope doprinosi sprovođenju Preporuke CM/Rec(2010)5 kao drugih ključnih zakonskih instrumenata i radu Komesara Saveta Evrope za ljudska prava.

...
read more»

Srbija mora da poboljša degradirajuće uslove za prijem tražilaca azila

12-Dec-2013

Strazbur, 12/12/2013 – “Srbija treba da ojača svoj sistem azila kao i prijemne kapacitete kako bi rešila pitanje sve većeg broja tražilaca azila, naročito iz ratom razorene Sirije. Imao sam priliku lično da vidim u kojoj meri je sistem azila u Srbiji napregnut tokom moje posete u novembru prijemnom centru u Bogovađi, jednom od dva centra za azilante u zemlji. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osiguralo potpuno poštovanje i zaštita ljudskih prava svake osobe kojoj je potrebna međunarodna zaštita”, rekao je danas Nils Muižnieks, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, objavljujući pismo poslato premijeru Dačiću.
...
read more»

Borba protiv korupcije u nacionalnim parlamentima

02-Dec-2013

Odbor Parlamentarne skup štine Saveta Evrope za procedure, imunitete i institucionalna pitanja je danas održao seminar u Beogradu u saradnji sa Odeljenjem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za podršku parlamentarnim projektima, na temu mehanizama dostupnih nacionalnim parlamentima u borbi protiv korupcije.

Ovaj međunarodni seminar je prvi u nizu, uključio je poslanike iz devet zemalja (Hrvatska, Francuska, Italija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija i Bivša jugoslovenska republika Makedonija) i održan je u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Seminar je organizovan nakon usvajanja Rezolucije 1943 (2013) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope juna 2013. godine pod nazivom „Korupcija kao pretnja vladavini prava“.

...
read more»

Početak projekta „Podrška sudstvu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“ svečano obeležen u Beogradu, 22. novembra

25-Nov-2013

Savet Evrope svečano je obeležio početak novog projekta koji ima za cilj usklađivanje implementacije Evropske konvencije o ljudskim pravima u sudovima u Srbiji. Mnogobrojni partneri na projektu prisustvovali su ceremoniji kojom je obeležen početak projekta „Podrška sudstvu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“, koja se održala 22. novembra 2013. godine u Palati „Srbija“.
...
read more»

Ministarska konferencija u Beogradu – ka efikasnijoj zaštiti slobode izražavanja i slobode interneta u Evropi

04-Nov-2013

Na konferenciji će biti reči o nasilju nad novinarima i zastrašivanju, kao i o pravima i obavezama novinara, blogera i uzbunjivača

Strazbur, 01.11.2013 – Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo iz 47 država članica Saveta Evrope će se sastati u Beogradu 7. i 8. novembra kako bi razgovarali o unapređenju zaštite slobode izražavanja u Evropi.

Konferenciju “Sloboda izražavanja i demokratija u digitalnom dobu: mogućnosti, prava, odgovornost” organizuje Savet Evrope u saradanji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

...
read more»

Živa biblioteka ponovo gostuje na Sajmu knjiga u Beogradu

22-Oct-2013

Beograd, Sajam obrazovanja “Zvonce”, 25. i 26. oktobar 2013.

od 11h00 do 17h00, hala 2

I ove godine će Živa biblioteka gostovati na Beogradskom sajmu zahvaljujući Sajmu obrazovanja “Zvonce” 25. i 26. oktobra. Naše Knjige su ljudi, sa našim knjigama možete da razgovarate, uđete u dijalog i saznate više o životu pojedinaca i grupa koji su ponekad predmet predrasuda, stereotipa ili diskirminicije.

...
read more»

Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila kratki film radi podizanja svesti o seksualnoj zloupotrebi dece

11-Oct-2013

Strazbur, 11.10.2013 – Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila je danas u Nikoziji na Kipru, novi kratki film radi podizanja svesti o seksualnoj zloupotrebi dece.

Trinaestogodišnja Liza sedi u šumi i plače. Muškarac joj dodiruje lice rukom. Ona okreće glavu. Muškarac je grli i teši je. Ona se grči i škrguće zubima. Muškarac kaže “Nemoj ništa da kažeš mami… Ni slučajno.”  

Ovo je početak scenarija mladog režisera Ronalda Edzarda: dva minuta da se prenese poruka adolescentima koji su žrtve seksualne zloupotrebe o tome koliko je važno da govore o svom iskustvu ako žele da se situacija popravi. Film prikazuje tajni pakt između nasilnika i deteta, pakt koji dete želi da prekine. Razgovor o tome sa nekom osobom je težak, ali je jako važan.


...
read more»

Evropski dan protiv smrtne kazne: Zajednička izjava Saveta Evrope i Evropske unije

10-Oct-2013

 

Zajednička izjava Thorbjorna Jaglanda, Geralnog sekretara Saveta Evrope i Ketrin Ešton, Visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, povodom Evropskog dana protiv smrtne kazne, 10. oktobra 2013.

Danas, prilikom evropskog i svetskog dana protiv smrtne kazne, Savet Evrope i Evropska unija ponavljaju svoje čvrsto protivljenje upotrebi smrtne kazne. Oni u svakom trenutku i na svakom mestu nastavljaju da naglašavaju nehumanost i okrutnost ove nepotrebne kazne i njenu neefikasnost u sprečavanju zločina. Premda nas ohrabruje sve veće globalno zalaganje za ukidanje smrtne kazne, nastavak pogubljenja, kao i prekidi desetogodišnjeg moratorijuma u različitim delovima sveta jasno ukazuju na potrebu nastavka naše dugotrajne borbe protiv smrtne kazne u Evropi i svetu. Glasovi u prilog smrtnoj kazni u nekim delovima društva, kao i na našem kontinentu, pokazuju da postoji kontinuirana potreba za objašnjavanjem zašto je smrtna kazna protivna pravu na život i pravu na ljudsko dostojanstvo.

...
read more»

Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, povodom zabrane Parade ponosa u Beogradu 2013. izjavio:

28-Sep-2013

"Veoma sam razočaran odlukom Vlade Srbije da ponovo zabrani Beogradski prajd. Osnovna prava Evropljana na slobodu okupljanja i izražavanja moraju biti zagarantovana. LGBT manjine ne smeju biti diskriminisane u ostvarivanju svojih osnovih prava. Odluke Evropskog suda za ljudska prava su jasne u ovom slučaju."

...
read more»

Evropski dan jezika - Konferencija o multilingvizmu

25-Sep-2013

Savet Evrope obeležava Evropski dan jezika zajedno sa Evropskom unijom svake godine 26. septembra od 2001. godine. Proslavu Evropskog dana jezika je inicirao Savet Evrope i stalno ohrabrujemo oko 800 miliona Evropljana širom Evrope, u 47 država članica, različitih godišta i uzrasta da nauče nove jezike, u školi i van nje.

Ove godine, Savet Evrope će se pridružiti Nacionalnim institutima evropske unije za kulturu ( EUNIC Cluster Belgrade ) u proslavi Evropskog dana jezika, u partnerstvu sa Filološkim fakultetom u Beogradu i u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji. Konferenciju posvećenu multilingvizmu i važnosti učenja jezika otvoriće ugledni gosti koji će posebnu pažnju posvetiti idiomatskim izrazima i spečifičnostima jezika u toj oblasti.

...
read more»

Poruka podrške Paradi ponosa u Beogradu 2013.

04-Sep-2013

Svedoci smo ponovnih pokušaja da se suzbiju glasovi lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba u Evropi. Ograničavaju se osnovne slobode na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kroz zakone koji zabranjuju „propagandu“ ili „promovisanje homoseksualnosti i netradicionalnih seksualnih odnosa“. Nekoliko parada ponosa je zabranjeno ili prekinuto.

...
read more»

Poziv za izražavanje interesovanja za škole

04-Jun-2013

U okviru zajedničkog projekta EU/SE “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju” objavljen je javni poziv za sve osnovne i srednje škole širom jugoistočne Evrope koje žele da budu uključene u projekat. Biće osnovana mreža od ukupno 49 Pilot škola iz regiona („Inclusive SchoolNet“) koje će tokom trajanja projekta dobijati tehničku i finansijsku podršku za  uzajamno učenje i razmenu iskustava, uz podršku relevantne web-platfome. Konačnu odluku o izboru doneće Odbor za evaluaciju u čijem sastavu su predstavnici Ministarstava obrazovanja, Evropske komisije i Saveta Evrope.

...
read more»

Postignuta prekretnica u pregovorima o pristupanju Evropske unije Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima

08-Apr-2013

Strazbur, 05.04.2013 – Pregovarači 47 država članica Saveta Evrope i Evropske unije su završili nacrt pristupnog sporazuma Evropske unije Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Dokument će uskoro biti poslat Evropskom sudu pravde u Luksemburgu kako bi se dobilo mišljenje na tekst.
...
read more»

Živa biblioteka u Narodnoj biblioteci Srbije – uz premijerno prikazivanje kratkometražnog filma o Živoj biblioteci i objavljivanje publikacije

27-Mar-2013

Nakon uspeha na Beogradskom sajmu knjiga, Živa biblioteka se vraća u Beograd: sreda, 3. april od 15h00 do 19h00 u Narodnoj biblioteci Srbije, Skerlićeva 1.

Pozivamo vas da posetite Živu bibliteku, biblioteku u kojoj knjige govore!

...
read more»

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u zvaničnoj poseti Srbiji

08-Mar-2013

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Žan-Klod Minjon (Jean-Claude Mignon), će biti u zvaničnoj poseti Srbiji od 11. do 13. marta.

U utorak, 12. marta će se sastati sa Predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojšom Stefanovićem, a potom se obratiti poslanicima na specijalnoj sednici Narodne skupštine.

...
read more»

Grupa Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) objavila izveštaj o korupciji u Srbiji

07-Mar-2013

Grupa Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) je objavila izveštaj o kriminalizaciji korupcije i transparentnosti političkog finansiranja u Srbiji.

...
read more»

Obeležavanje prve godišnjice kampanje “1 od 5” u Srbiji

26-Feb-2013

Incest Trauma Centar – Beograd, nosilac kampanje Saveta Evrope protiv seksualnog zlostavljanja dece “1 od 5”, u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom obeležava prvu godišnjicu kampanje organizovanjem aktivnosti 27. i 28. februara u Beogradu.

...
read more»

Projekat MOLI organizuje simulaciju suđenja

19-Feb-2013

Projekat MOLI Srbija organizuje radionicu “Simulacija suđenja”, koja će se održati od 18. do 22. februara 2013. godine u hotelu “Srbija” u Vršscu. Simulacija suđenja je zasnovana na primeru realnog slučaja i treba da pruži učesnicima uvid u celokupan proces od pokretanja istrage do donošenja presude za krivično delo pranja novca.
...
read more»

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope posvećuje Evropsku nedelju lokalne demokratije 2013. temi „Aktivno građanstvo – glasajte, delite, učestvujte“

12-Feb-2013

 

Pozivamo opštine i udruženja da učestvuju! Registrujte se odmah!

Strazbur, 7. februar 2013. – Motivisanje građana da učestvuju u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou će biti u centru ovogodišnje Evropske nedelje lokalne demokratije (ELDW) koja će biti organizovana od 14. do 20. oktobra u Evropi i šire. Glavna tema ovog događaja u 2013. godini je „Aktivno građanstvo: glasajte, delite, učestvujte“.

 

...
read more»

Poseta delegacije Venecijanske komisije Srbiji

01-Feb-2013

Beograd - Delegacija Venecijanske komisije će biti u poseti Srbiji 31. januara i 1. februara 2013. kako bi se susrela sa predstavnicima ministarstva pravde i državne uprave, Predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije, radnim grupama koje rade na nacrtima određenih zakona, predstavnicima Društva sudija Srbije, predstavnicima Udruženja tužilaca Srbije i skupštinskim Odborom za pravosuđe, javnu upravu i lokalnu samoupravu.

...
read more»

Vacancy Notice N° o29/2012 Project Officer (Grade B4) Directorate General of Democracy (DG II)

11-Jan-2013
...
read more»

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava u Kragujevcu

10-Dec-2012

Dan ljudskih prava predstavlja priliku da se svake godine proslave ljudska prava, istakne neki problem i podseti da svi imaju pravo da stalno i svuda uživaju sva ljudska prava.

...
read more»

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine bi trebalo da ide uporedo sa sprovođenjem evropskih standarda u oblasti ljudskih prava i vladavine prava, navodi izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

23-Nov-2012

Strazbur, 16.11.2012 – „Imao sam priliku da čujem sa kojim problemima se suočava Vlada Srbije i podsetio sam ih na to da je potrebno osigurati poštovanje ljudskih prava i vladavine prava svim stanovnicima Kosova*, takođe kroz aktivnosti i programe Saveta Evrope“, rekao je Bjorn fon Sidov (Björn von Sydow, Švedska, SOC), izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na Kosovu na kraju dvodnevne posete Beogradu, 15. i 16. novembra.

...
read more»

Situacija na Kosovu: Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u službenoj poseti Beogradu

14-Nov-2012

Strazbur, 13.11.2012 – Bjorn fon Sidov (Björn von Sydow; Švedska, SOC), izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za situaciju na Kosovu * će biti u zvaničnoj poseti Beogradu 15. i 16. novembra 2012. u cilju pripremanja izveštaja.  


...
read more»

Živa biblioteka u Gradskoj biblioteci u Pančevu

08-Nov-2012

Ne ceni knjigu po koricama!

Građani Pančeva će imati priliku da iznajmite živu knjigu i razgovaraju sa njom u okviru projekta Živa biblioteka u subotu, 10. novembra u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

...
read more»

Živa biblioteka na Sajmu knjiga u Beogradu

23-Oct-2012

Ne ceni knjigu po koricama!

Kancelarija Saveta Evrope Vas poziva da posetite Živu biblioteku na Sajmu knjiga u Beogradu i iznajmite živu knjigu!  

Živa biblioteka predstavlja inovativnu metodologiju sa ciljem podizanja svesti i deo je aktivnosti Saveta Evrope na promociji ljudskih prava široj javnosti u Srbiji.  

...
read more»

Generalni sekretar Jagland „iznenađen i razočaran“zabranom Parade ponosa u Beogradu

04-Oct-2012

Strazbur, 03. 10. 2012. – Reagujući na zabranu Beograd Prajda 2012, generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, izdao je sledeće saopštenje:


...
read more»

Poseta predsednika Evropskog suda za ljudska prava, ser Nikolasa Brace, Srbiji

01-Oct-2012

Ser Nikolas Braca se u Vojvodini susreo sa predsednikom Vlade autonomne pokrajine Vojvodine, Bojanom Pajtićem i vršiocem dužnosti predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu, Slobodanom Nadrljanskim.

...
read more»

Torbjorn Jagland, Generalni sekretar Saveta Evrope, uputio pismo podrške organizatorima parade ponosa u Beogradu 2012.

28-Sep-2012

...
read more»

26. septembar je Evropski dan jezika – Razgovaraj sa mnom!

20-Sep-2012

Savet Evrope je inicirao obeležavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obeležava zajedno sa Evropskom unijom svake godine 26. septembra.

...
read more»

Ne ceni knjigu po koricama! Savet Evrope promoviše projekat Živa biblioteka u Srbiji

26-Jun-2012

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu predstavlja projekat u kome mladi promovišu različitost i ljudska prava široj publici u Srbiji, organizujući prvu Živu biblioteku u Smederevu.

...
read more»

Komitet Saveta Evrope za prevenciju torture objavio izveštaj o Srbiji

15-Jun-2012

Strazbur, 14.06.2012 – Komitet Saveta Evrope za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) danas je objavio izveštaj o poseti Srbiji u februaru 2011. godine uz odgovor koji su dale vlasti Srbije.

...
read more»

Izbori u Srbiji otvoreni i izuzetno konkurentni, neophodna dodatna transparentnost

07-May-2012

BEOGRAD, 7. maja 2012 – Parlamentarni izbori kao i prevremeni predsednički izbori u Srbiji 6. maja 2012. održani su u otvorenom i konkurentnom okruženju, ali je potrebno uložiti dodatne napore za poboljšanje transparentnosti izbornog procesa kao i funkcionisanje medija, izjavili su posmatrači u današnjem saopštenju za javnost.

...
read more»

Kongres pozdravlja napredak lokalne demokratije u Srbiji uprkos dominaciji predsedničkih izbora 6. maja

07-May-2012

Beograd, 7. maj 2012. - Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope danas je završila svoju misiju posmatranja lokalnih i pokrajinskih izbora koji su se održali 6. maja 2012. Po prvi put izbori na tri nivoa – predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim – su održani istovremeno širom zemlje. “To je predstavljalo veliki izazov u smislu organizacije za izbornu administraciju, sa preko 8000 izbornih mesta. I ovoga puta lokani izbori bili su u senci državnih izbora”, izjavio je Najdžel Mermagen (Velika Britanija, ILDG), šef delegacije Kongresa, na konferenciji za štampu u Beogradu. On se takođe osvrnuo na poboljšanje zakonodavnog okvira i izbornog sistema u Srbiji, što je pozitivno uticalo na identifikovanje liderstva na lokalnom nivou u Srbiji. Kongres smatra da i dalje postoje pitanja koja izazivaju zabrinutost – tajnost glasanja, nedostatak transparentnosti vlasništva medija kao i situacija romske manjine koja je posebno izložena mogućim izbornim zloupotrebama.  

...
read more»

Kongres Saveta Evrope posmatra lokalne izbore u Srbiji

04-May-2012

27/04/2012 – Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope na čelu sa Najdželom Mermagenom (Velika Britanija, ILDG) će posmatrati lokalne izbore u Srbiji 6. maja 2012.

...
read more»

Izjava delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je bila u predizbornoj misiji u Srbiji

20-Apr-2012

Beograd, 19.04.2012 – Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) je posetila Beograd u okviru svoje predizborne misije kako bi izvršila procenu pripreme izbora i predizborne kampanje pred predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore 6. maja 2012.

...
read more»

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u predizbornoj poseti Srbiji

18-Apr-2012

Strazbur, 13.04.2012 – Četvoročlana delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), koju predvodi Žan-Šarl Gardeto (Monako, EPP/CD), će biti u predizbornoj poseti Srbiji 17. i 18. aprila 2012. kako bi razmotrila izborni okvir i predizbornu kampanju pred predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji 6. maja 2012.

...
read more»

Lokalni izbori u Srbiji: Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u predizbornoj poseti Beogradu

17-Apr-2012

  Strazbur, 13. april 2012 – Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koju predvodi Najdžel Marmagen iz Velike Britanije (ILDG), će biti u predizbornoj poseti Srbiji, u cilju posmatranja predstojećih lokalnih izbora koji su zakazani za 6. maj 2012 * .  

...
read more»

ŽIVA BIBLIOTEKA - Poziv za učesnike

12-Apr-2012

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu poziva zainteresovane kandidate koji su kompetentni i poseduju adekvatne kvalifikacije da se prijave za nacionalni trening kurs za organizatore Žive biblioteke u Srbiji, koji će se održati od 16. do 19. maja 2012. u u Rumi.

...
read more»

Video Incest trauma centra iz Beograda o seksualnom nasilju nad decom / Evronet

10-Apr-2012 Video Incest trauma centra iz Beograda koji je prikazan u okviru serijala Evronet na Radio televiziji Srbije a koji govori o inicijativi da se tema seksualnog nasilja nad decom uvede u nastavne programe i udžbenike.

...
read more»

“Moramo u potpunosti rešiti dugoročne posledice ozbiljnog kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji”

19-Mar-2012

Sarajevo , 19/03/2012 – “Međuetničko pomirenje, socijalna kohezija i održivi mir u regionu bivše Jugoslavije se ne može postići bez država koje se u potpunosti bave rešavanjem posledica ozbiljnih kršenja ljudskih prava žrtava ratova 90-tih godina prošlog veka. Preostali izazovi zahtevaju mudru viziju i odlučno političko liderstvo. Mir i stabilnost u regionu se moraju čvrsto zasnivati na principima ljudskih prava i vladavine prava”, rekao je Tomas Hamarberg, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, predstavljajući dokument o posleratnoj pravdi u bivšoj Jugoslaviji.
...
read more»

Živeti zajedno: Različitosti i slobode u Evropi 21. veka – Generalni sekretar Saveta Evrope predstavlja publikaciju na srpskom jeziku

12-Mar-2012

12. mart 2012. u 15h00, mala sala Doma Narodne skupštine Republike Srbije

 

Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, će biti u službenoj poseti Srbiji 12. marta 2012. Tom prilikom će predstaviti izveštaj Živeti zajedno: Različitosti i slobode u Evropi 21. veka na srpskom jeziku u maloj sali Doma Narodne skupštine u 15h00. Uočavajući izazove nastale usled rastuće netrpeljivosti i diskriminacije u Evropi, izveštaj analizira različite „pretnje“ i predlaže „odgovore“ kako bi ljudi mogli „živeti zajedno“ u otvorenim evropskim društvima. „Vera u ljudske vrednosti se ne može menjati kako kome odgovara ili u zavisnosti od političkih potreba. Prava promena nastaje kada se promeni ponašanje, stav, a tu promenu treba da predvode ljudi koji su iskreni, srčani, oni koji imaju hrabosti da ustanu i kažu mi to radimo zato što je ispravno“, kaže gospodin Jagland.

...
read more»

Национална конфернција „Модерно и делотворно управљање људским ресурсима на локалном нивоу“

08-Mar-2012

Уторак 13. март, Сава Центар, Београд

 

Савет Европе и Европска комисија, заједно са Министарством за људска и мањинска права, јавну управу и локалну самоуправу и Сталном конференцијом градова и општина, партнерима на програму „Јачање локалне самоуправе у Србији, Фаза 2“ који финансирају Европска унија и Савет Европе, организују 13. марта 2012. године у 11 часова, У београдском “Сава центру” конференцију  „Модерно и делотворно управљање људским ресурсима на локалном нивоу“. 

...
read more»

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) pozdravlja dogovor između Beograda i Prištine o ključnim pitanjima

02-Mar-2012

Strazbur, 24.02.2012 – Bjorn fon sidov (Björn von Sydow, Švedska, SOC), Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE)  za situaciju na Kosovu* pozdravlja dogovor koji je postignut danas u dijalogu između Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije o dva ključna pitanja: o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima i tehničkim detaljima o upravljanju zajedničkim granicama.

 

...
read more»

Crtani film o lokalnoj demokratiji koji će vas nasmejati

17-Feb-2012

Centar za ekspertizu u oblasti reforme lokalne uprave predstavlja crtani film u cilju podizanja svesti o važnosti lokalne demokratije. Crtani film je napravljen kao deo programa jačanja lokalne uprave u Ukrajini, a proizvodnju filma je finansirala Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA).

...
read more»

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na Kosovu* u poseti Beogradu

17-Jan-2012

Bjorn fon Sidov (Björn von Sydow), švedski poslanik pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PACE), koji je ujedno i izvestilac o situaciji na Kosovu , ć e biti u poseti Beogradu od 18. do 20. januara kako bi prikupio informacije i pripremio izveštaj. On će se tom prilikom susresti sa najvišim predstavnicima Vlade, članovima delegacije Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i predstavnic ima nevladinih organizacija.

...
read more»

Desetogodišnjica osnivanja Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i desetogodišnjica učestvovanja poslanika Republike Srbije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

15-Dec-2011

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Narodna skupština Republike Srbije će zajednički obeležiti desetogodišnjicu osnivanja Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i desetogodišnjicu učestvovanja poslanika Republike Srbije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 16. decembra 2011. godine.

Ovom prilikom će se održati radionica /debata  „Prema kulturi ljudskih prava: vizija za Srbiju“ u zgradi Narodne skupštine.  U uvodnom delu će biti prikazan kratak dokumentarni film „U kakvom društvu želimo da živimo“ (režija: Irena Fabri, Dokukino), nakon čega će uslediti otvorena  diskusija   koju ce moderirati  Aleksandar Miladinović, novinar televizije B92.

...
read more»

Savet Evrope nudi najdalekosežniji međunarodni zakonski tekst kao novu nadu za zaustavljanje nasilja nad ženama

25-Nov-2011

Zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope, Mod de Boer-Bukikio, je apelovala na vlade država članica Saveta Evrope da potpišu i ratifikuju prvi evropski sporazum čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nova Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici ima potencijal da zaista promeni živote miliona žena.

...
read more»

Nagrada “Sever-jug” Saveta Evrope u 2011. pripala Borisu Tadiću i Suhair Belhasen

03-Nov-2011

Lisabon, 02.11.2011 – Izvršni komitet Centra sever-jug je danas doneo odluku da nagradu „Sever-jug“ Saveta Evrope za 2011. godinu dodeli:

 

za sever Borisu Tadiću, predsedniku Republike Srbije, kao znak priznanja za njegove političke aktivnosti na polju pomirenja na Balkanu i integracije njegove zemlje u procese evropske izgradnje. Njegova podrška međunarodnoj pravdi je bila presudni faktor za hapšenje i prebacivanje u Hag poslednja dva optuženika za ratne zločine koje je tražio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2011. godine (Ratko Mladić i Goran Hadžić); ...
read more»

Samo istinska pravda može da obezbedi trajni mir na Balkanu

03-Nov-2011

Evropske institucije nisu ljude u bivšoj Jugoslaviji zaštitile od etničkog čišćenja i drugih ratnih zverstava koji su počinjeni devedesetih godina prošlog veka. Povratak u normalnost je spor i na njegovom putu još uvek postoje značajne prepreke. Sad, međutim, postoje novi razlozi za nadu – što Evropi daje drugu priliku da ponudi konstruktivnu podršku.

Ključni politički lideri u regionu pokazali su moralno liderstvo i pokrenuli proces usmeren ka pomirenju i miru. Naredni korak biće susret ministara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, u Beogradu sledeće nedelje, gde će se razgovarati o trajnim rešenjima za izbeglice i interno raseljena lica.  ...
read more»

Izveštaj Tomasa Hamarberga, komesara Saveta Evrope za ljudska prava, nakon posete Srbiji od 12. do 15. juna 2011.

20-Oct-2011

Komesar Tomas Hamarberg (Thomas Hammarberg) i njegova delegacija su od 12. do 15. juna 2011. godine bili u poseti Srbiji. Tokom te posete, Komesar je razgovarao s predstavnicima srpskih vlasti i međuvladinih organizacija, kao i s predstavnicima civilnog društva. Ovaj Izveštaj bavi se sledećim bitnim pitanjima: posleratnom pravdom i pomirenjem (odeljak I); borbom protiv diskriminacije (odeljak II); i slobodom medija, pristupom javnim informacijama i zaštitom ličnih podataka (odeljak III). Svaki odeljak završava se Komesarevim zaključcima i preporukama.

...
read more»

Opština Surčin dobila nagradu „Treće Dosta! – nagrada Kogresa za opštine“

17-Oct-2011

Četiri grada dobila nagradu „Treće Dosta! – nagrada Kogresa za opštine“, među kojima je i opština Surčin

Strazbur, 14.10.2011 – Četiri opštine su dobile nagradu „Treće Dosta! – nagrada Kogresa za opštine“, kao deo doprinosa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti kampanji Saveta Evrope „Dosta!“. Nagrada je ustanovljena 2007. godine i dodeljuje se opštinama koje se ističu svojim participativnim i inovativnim radom u borbi protiv anti-ciganizma i koje promovišu inkluziju Roma u politički i društveni život.

...
read more»

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu

07-Oct-2011

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je na sednici 6. oktobra 2011. usvojila rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu.

...
read more»

Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenja objavio izveštaj o Kosovu

07-Oct-2011

Strazbur, 06.10.2011 – Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je danas objavio izveštaj o svojoj poslednjoj poseti Kosovu (od 8. do 10. juna 2010.), zajedno sa odgovorom dobijenim od Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK). Oba dokumenta su dostupna javnosti, na zahtev UNMIKa.

...
read more»

Generalni sekretar traži od predsednika Tadića dodatna pojašnjenja u vezi sa zabranom Parade ponosa u Beogradu, 3. oktobra 2011.

04-Oct-2011

U pismu predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland traži pojašnjenje u vezi sa merama koje će srpske vlasti preduzeti kako bi garantovale slobodu okupljanja i udruživanja svim društvenim grupama.

...
read more»

Zabrinutost zbog netolerancije dovela do zabrane Parade ponosa u Beogradu

03-Oct-2011

Nakon odluke vlasti Srbije da zabrane sva javna okupljanja iz bezbednosnih razloga, uključujući i Paradu ponosa u Beogradu koja je planirana 2. oktobra, gospođa Antje Rotemund, šefica misije Saveta Evrope u Beogradu, je dala sledeću izjavu:

...
read more»

Monitoring: Srbija i dalje na pravom putu, sada treba obezbediti efikasno sprovođenje reformi

28-Sep-2011

Strazbur, 27.09.2011 – „Pozdravljamo nedavna dostignuća Srbije i usvajanje impresivnog broja zakona koji Srbiju približavaju evropskim standardima“, rekli su Dav it Harutinijan (Jermenija, EDG) i Indrek Sar (Estonija, SOC) na kraju posete Srbiji od 19. do 22. septembra 2011.

„Nedavno usvajanje zakona o izboru poslanika i zakona o finansiranju političkih aktivnosti, puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i konsolidacija nezavisnih regulatornih tela su važni koraci ka ispunjenu obaveza koje je Srbija preuzela stupanjem u članstvo Saveta Evrope“, rekli su koizvestioci.

...
read more»

Objavljen izveštaj „Diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“

26-Sep-2011

Uprkos napretku u mnogim oblastima proteklih decenija, osobe u Evropi se i dalje stigmatizuju zbog svoje prave ili percipirane seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Mnoge osobe iz LGBT populacije (lezbijke, gej muškarci, biseksualci i transrodne osobe) ne uživaju u potpunosti univerzalna ljudska prava. Oni su izloženi riziku da postanu žrtve zločina podstakn og mržnjom. Često ih sugrađani ne štite kada su napadnuti na ulici.

Nekim LGBT organizacijama se zabranjuje registracija ili organizacija mirnih okupljanja i demons tracija u Evropi. Mnoge LGBT osobe su izbegle u države članice Saveta Evrope iz zemalja u kojima njihova ljudska prava nisu zaštićena i u kojima čak postoji rizik od mučenja ili smrtne kazne zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

...
read more»

Srbija: “Potreban dalji napredak u podsticanju pomirenja i socijalne inkluzije”

22-Sep-2011

Strazbur, 22.09.2011 – “Preduzeti su važni koraci kako bi se prevazišlo nasleđe ratne prošlosti. Međutim, potrebni su konstantni napori kako bi se postigla post-konfliktna pravda i izmirenje, iskorenila diskriminacija i ojačala sloboda medija“, rekao je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, Tomas Hamarberg, u današenjm predstavljanju izveštaja nakon posete Srbiji od 12. do 15. juna 2011.

“Potrebna je veća odlučnost da se svi ratni zločini efikasno istraže i sudski procesuiraju, kao i da se sve preostale prepreke koje ometaju efikasnu saradnju među državama u ovom kontekstu uklone. Takođe je neophodno adekvatno obeštetiti sve žrtve grubog kršenja ljudskih prava tokom rata”. Komesar poziva Srbiju da poboljša sistem zaštite svedoka i da hitno istraži i procesuira sve pretnje i zastrašivanje svedoka.

...
read more»

Poseta koizvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiji

16-Sep-2011

Strazbur, 16.09.2011 – Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije, Davit Harutinijan (Jermenija, Evropska demokratska grupa) i Indrek Sar (Estonija, Socijalistička grupa) će biti u poseti Beogradu od 19. do 22. sepmebra 2011. godine kako bi ocenili u kojoj meri je Srbija ispunila obaveze u različitim oblastima koje je preuzela pristupanjem u članstvo Saveta Evrope.

...
read more»

Generalni sekretar izražava žaljenje zbog nasilja na Kosovu

01-Aug-2011

U reagovanju povodom nedavnih događaja na Kosovu, Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, je rekao: „Izražavam žaljenje zbog nasilja koje se desilo u severnom delu Kosova i žrtava koje je to nasilje prouzrokovalo. ...
read more»

Srbija ima ključnu ulogu u osiguranju tranzicione pravde i socijalne kohezije na zapadnom Balkanu

17-Jun-2011

Strazbur, 16/06/2011: “Srbija prolazi kroz tranzicioni period, pokušavaljući da prevaziđe nasleđe nasilne prošlosti i da ojača socijalnu koheziju. Potrebni su održivi i usklađeni napori kako bi se ispravila mnoga kršenja ljudskih prava tokom rata, eliminisala diskriminacija i ojačala sloboda medija”, rekao je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, Tomas Hamarberg, na kraju svoje četvorodnevne posete zemlji.

...
read more»

NAGRADNI KONKURS SAVETA EVROPE – Zajednička nagrada Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta evrope i kampanje DOSTA!

24.09.2008Konkurs za nagradu lokalnim vlastima sa najboljim programom/projektom koji se bavi romskim pitanjima i populacijom, a koji zajednički organizuju Kongres lokalnih i regionalnjih vlasti i kampanja Dost...
read more»

Efikasno primenjivanje standarda ljudskih prava je neophodno,kaže Komesar Hamarberg posle visoke, zvanične posete Srbiji

17.10.2008Beograd/Strazbur – “Uprkos pomacima u dobrom pravcu, ostaju poteškoće u primenjivanju standarda ljudskih prava u Srbiji”, rekao je Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg na kraju zvanične posete Srbiji. Pored Beograda, Komesar je posetio Sandžak, autonomnu pokrajnu Vojvodinu, Kovin, Požarevac i južnu Srbiju. Takođe je p...
read more»

Projekat podrške Ustavnom sudu Srbije - 27. oktobar, 09:30, Sava centar

23.10.2008Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Ustavnim sudom Srbije, i uz podršku Kraljevske ambasade Holandije počinje primenu programa podrške Ustavnom sudu Srbije. Program  će biti fokus...
read more»

Završna javna rasprava o nacrtu Zakona o javnoj svojini - 27. oktobar, Beograd

24.10.2008Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, u okviru programa "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji" finansiranog od strane EU, i USAID Program podsticaja ekonomskom razvoju opština podžavaju Za...
read more»

Srbija mora da završi svoj program reformi , izjavili su PSSE izvestioci

17.09.2008Strazbur, 15. 09. 2008. godine – “Srbija mora da završi svoj program reformi”, rekli su Čarls Gerens Charles Goerens (Luksemburg, ALDE) i Andreas Gros Andreas Gross (Švajcarska, SOC), izvesti...
read more»

Okrugli sto ’’Javni medijski servis i medijsko zakonodavstvo i Srbiji” – 21. oktobra u Beogradu

17.10.2008Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Sektorom za medije Ministarstva kulture, organizuje okrugli sto ’’Javni medijski servis i medijsko zakonodavstvo u Srbiji’’, ...
read more»

Treća knjiga prevoda odabranih presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

26.08.2008 Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu izdala je trecu knjigu prevoda odabranih presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Knjiga sadrzi prevod 9 kompletnih presuda od znacaja za strucn...
read more»

Nova presuda Evropskog suda za ljudska prava: Vrenčev protiv Srbije (2361/05)

03.10.2008 Evropski sud za ljudska prava je 23. septembra 2008. godine objavio, novu dvadesetu presudu u odnosu na Republiku Srbiju. Podnosiocu predstavke Lj. Vrenčevu. navedenom presud...
read more»

10 000 presuda Evropskog suda za ljudska prava

19.09.2008 Evropski sud za ljudska prava je 18. septembra 2008. godine doneo desethiljaditu presudu (Takhayeva and Others v. Russia). Sud koji je ustanovljen 1959. godine, prvu presudu doneo je 1961. godine (L...
read more»

Teri Dejvis:Ukidanje smrtne kazne je nedovršen posao

10.10.2008Jednoga dana, u ne tako dalekoj budućnosti, smrtna kazna će biti ukinuta u celom svetu. Trebaće vremena, ali će se desiti. To je neizbežna posledica sporog procesa evolucije ka višim civilizacij...
read more»

Parlamentarni izbori u Srbiji koji su bili uglavnom dobro organizovani i energično vođeni, pružili su biračima mogućnost slobodnog opredeljenja

13.05.2008BEOGRAD, 12. maj 2008. – Energična predizborna trka i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, sprovedeni su uglavnom profesionalno, dajući priliku biračima u zemlji da se slobodno opredele birajući između širokog niza političkih opcija, zaključila je Međunarodna misija za posmatranje izbora u izveštaju koji je objavljen danas (u prilo...
read more»

Nedovoljno propraćen drugi krug izbora za Skupštinu Vojvodine potvrđuje da je regionalnim vlastima potreban viši stepen autonomije

27.05.2008   Novi Sad, 26.05.2008 – Drugi krug izbora za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine je sproveden u skladu sa međunarodnim izbornim standardima. Međutim, po mišljenju posmatrača Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, protekao je u senci nacionalne politike nakon parlamentarnih i lokalnih izbora, održanih 11. maja. ...
read more»

Mržnja, licemerje i ljudska prava - 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije (IDAHO)

19.05.2008Centralna kancelarija Gestapoa za borbu protiv homoseksualnosti i abortusa koju je 1936. osnovao SS komandant Hajnrih Himler uhapsila je oko 100.000 muškaraca kao homoseksualce, od kojih je polovi...
read more»

Žrtve ne smeju da čekaju - Nova konvencija Saveta Evrope o zaštiti žena od nasilja

23.06.2008Svaka četvrta žena u Evropi doživela je fizičko nasilje bar jednom u životu, a više od 10 procenata su doživele seksualno nasilje. Neku vrstu nasilja trpi do 45 odsto žena, a počinioci su vrl...
read more»